Yasmine en Christel in India – het reisverslag

Enkele weken geleden maakten Yasmine Touzani (5CH) en Christel Fierens (Leerkracht godsdienst) met Damiaanactie een inleefreis naar India. Dit is hun verhaal.

Naar India met Damiaanactie. ‘Wauw’ is het enige woord dat we konden uitbrengen toen we terug waren. Wat een belevenis, wat een levenservaring! Op 13 september gaven we onze ogen voor de eerste keer de kost.

Zoveel kleuren, geuren, smaken. Zoveel prikkels overvielen ons. Maar veel tijd om echt te wennen hadden we niet. Er stond ons een druk programma te wachten.

De eerste dagen waren we in Nellore, een kleine stad dichtbij de kust. Met zo’n 600 000 inwoners (meer dan 7x Mechelen, n.v.d.r.)…
In de buurt bezochten we gedurende 7 dagen 4 tempels. In 2 van die tempels mochten we een puja meemaken. Dat is een hindoe–ritueel waarbij het vereren van een Hindoe God centraal staat. In ruil kregen we een bindi op het voorhoofd. We zijn gezegend voor zéker 20 jaar, zo leek het wel!

20150913_181824

Maar naast sfeer snuiven, was er ook het serieuze werk. Zo bezochten we tijdens deze week ook verschillende hospitalen en kolonies voor lepra– en TBC-patiënten, HIV-kolonies en een gezondheidskamp. We zijn ook een aantal keer op huisbezoek geweest bij zieke patiënten van de Damiaanactie.

Zelfs een operatie van een klauwhand (ten gevolge van Lepra) hebben we live mogen bijwonen. Dat was echt een uitzonderlijke ervaring. Bij ons in België is dat ondenkbaar. Stel je voor, je mag met 12 mensen, waaronder een cameraploeg de gehele operatie volgen gedurende 2,5 uur.

We hadden een eigen cameraman en journaliste mee, die gedurende de hele week reportages maakten. Maar daarnaast waren we “de popsterren” van dienst tijdens onze korte India– injectie. We werden aangestaard, mensen namen foto’s van ons en vroegen of ze zelfs met ons op de foto mochten. We stonden 2 maal in de lokale krant en kwamen zelfs 1 maal op de Indische TV. Het is eens wat anders!

indiapers

Op onze laatste dag vertoefden we in Mahabalipuram , een 7de eeuwse havenstad aan de kust, niet zo ver van Chennai, waar we een site konden bewonderen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Deze hele reis was duizelingwekkend voor ons. Maar het is ons vooral heel duidelijk dat Damiaanactie geweldige kansen biedt aan de mensen die daar zelf weinig of geen mogelijkheden toe hebben. Damiaanactie tilt de levenskwaliteit voor de mensen daar naar een hoger niveau. Het is een heel hoopvol en positief verhaal dat ze daar schrijven. En wij kunnen met onze school aan dit verhaal mee verder schrijven. Fantastisch toch?

Begin januari 2016 zendt RTV ons reisverslag uit. Allemaal kijken dus!

20150918_142612 20150915_111608