Terugkommoment. Ivo Roggemans sprak en schreef. Over CLB en LW.

2 maart 2018, 10u10, BA-Campus Botaniek, Se-n-se ‘Leefgroepenwerking’, vak ‘Beroepsorganisatie’, lokaal B301, lesgeefster Nathalie Kempenaers én één gastspreker, die gezwind en in drie passen de derde verdieping haalt…

Het ontvangstcomité onder leiding van Annick opende zelfs de losstaande deur zonder code…

Korte kennismaking met een stagiaire en daarna, ‘to the point’, nogmaals checken bij de ‘echte’ leerkracht wat er verwacht wordt van ‘de gast’.

Zich direct weer ‘thuis’ voelen voor die klas en vaststellen dat de omgeving nog best herkenbaar is na bijna twee jaar afwezigheid.

Vanuit de school de vraag krijgen om een woordje te komen ‘placeren’ over het CLB. Dat een grote eer vinden en de twee lesuren zodanig trachten te vullen dat je er makkelijk een (hopelijk) boeiende voormiddag kunt van maken.

Nieuwigheden als M-decreet, A- en M-docs, ondersteuningsteams, maar ook ‘oudere’ en nog geldende ‘koek’ worden kort, maar duidelijk (genoeg?) uitgelegd aan dat jonge en nog steeds sympathieke, geïnteresseerde, geëngageerde ‘opvoedersvolkje-in-spé.’

CLB-domeinen, beroepsgeheim, leerstoornissen, verplichte CLB-begeleidingen, de CLB-spin, …

Een hele revue passeerde en vragen werden gesteld én beantwoord. Niet enkel door de ‘gast’, maar evengoed goed door klasgenoten die hun CLB-les goed hadden geleerd/onthouden.

Samen nog een ‘filmpje’ bekijken over het CLB, dat nog een oscarnominatie kreeg in de categorie ‘buiten categorie.’

De ‘klik’ met de klas die er zeker was vanuit de ‘gast’, maar die tot nu nog niet bevestigd werd vanuit de derde verdieping.

Het was weeral een enige, boeiende, fijne, ‘warme’ ervaring met de jeugd-van-tegenwoordig!

De gastsprekers die ikzelf gedurende jaren de klasvloer liet betreden met ‘interessante thema’s’, vervang ik nu zelf door, … mezelf.

Stilletjes hoop ik op een remake/herhaling volgend schooljaar. Als FC De Kampioenen dat kunnen/mogen, waarom dan iemand uit het CLB niet?

Bedankt school!

Succes, studenten LW met jullie examens! Hopelijk kunnen jullie de informatie die jullie op verschillende manieren en interactieve werkvormen kregen die dag, nuttig gebruiken.

Tot volgend schooljaar?

Ivo Roggemans, gastspreker
ex-leerkracht ‘beroepsorganisatie’ 7LW/Se-n-se LW