Artistiek werk + mediawijsheid in 4ST

Melissa Steging liep de afgelopen weken stage bij ons. Ze wordt leerkracht Plastische Opvoeding. In haar stagelessen koppelde ze artistiek werk aan mediawijsheid. Ze schreef dit stukje voor ons.

Deze uitdaging ging ik als stagiaire graag aan: een les Mediawijsheid combineren met Plastische Opvoeding. De prachtige resultaten zie je in de onderstaande foto’s. De dames van 4STb hebben dit geweldig uitgewerkt!

De opdracht: “Niet iedereen online is wie je denkt dat hij is!” De leerlingen maakten het masker van een Cyber Pester. Ze pasten een assemblagetechniek toe: het beplakken van diverse materialen op een bestaand masker. Hier gebruikten we oud en kapot computermateriaal. We hebben de gevaren van sociale media besproken en gingen op zoek naar de gevolgen en de gevoelens die de slachtoffers van cyberpesten voelen. De boodschap: pas op met wat je online allemaal deelt! Want zou je die informatie of foto’s ook “in real life” aan iedereen tonen?Weet je wie je informatie allemaal bekijkt en weet je zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt?

Hoe mediawijs zijn Patat-lezers trouwens? Weten jullie wat phubbing is? De meiden van 4STb hebben het uitgezocht! Nog niemand kende het woord, maar de handeling zeker wel. Het betekent een ander persoon in een sociale situatie negeren door bezig te zijn met je telefoon.

Wisten jullie dat:

  • 97% van de mensen vindt dat hun maaltijd minder lekker is doordat ze geconfronteerd worden met phubbing?
  • 87% van de tieners liever communiceert via tekstberichtjes dan via een echt gesprek?
  • als phubbing een epidemie was, die 6 keer China zou verwoesten?
  • op Facebook een pagina Stop.Phubbing bestaat?

Deze boodschap willen we graag meegeven: leg je computer, smartphone of tablet eens wat vaker weg en PRAAT met je vrienden en familie! Kijk om je heen! Er is zoveel moois te zien!

We hebben ook een tip voor ouders. Zin in een familiefeest of etentje waar iedereen weer gewoon met elkaar spreekt, zonder selfies of statusupdates? Schakel de WIFI dan eens uit. Of verzamel alle smartphones aan het begin van de avond! Saai? Helemaal niet! Dat lees je de volgende dag wel op Facebook of Twitter. 😉

Tekst & beeld: Melissa Steging