den ouden patat

van januari 2007

Deze artikelen verschenen in januari 2007 in onze schoolkrant op Blogger.

Bekijk ook onze oude foto's.

En bezoek de nieuwe patat.

 


Deze Blog
Deze Blog
 
 
 
 

woensdag 31 januari 2007

Dansen met Celine

Wegens het succes van vorig schooljaar, geeft Celine Rillaerts (5VZb) opnieuw
D A N S I N I T I A T I E
op drie vrijdagmiddagen: 2 - 9 - 16 februari

in A202 (expressie- en muzieklokaal)

van 12.10 u. tot 12.45 u.

Iedereen welkom!

Je moet helemaal niet kunnen dansen!

Gewoon doen dus.

Philip kaapt hoofdprijs weg

De hoofdprijs winnen bij quizzen waaraan verschillende scholen deelnemen, is blijkbaar iets voor de leerlingen van 't PIM. Behalve Merve Altin (6 GWb), is nu ook Philip Fierens (5 CH) als winnaar uit de bus gekomen.

Letterlijk uit de bus, want de quiz vond plaats in een Engelse dubbeldekker op de Mechelse Grote Markt, op maandagnamiddag 27 november. Danielle Debrae en Lia Schuddinck brachten er met 5 TSO een bezoek aan deze taalbus van EF Education, een internationale organisatie met wereldfaam, die o.a. taalstages aanbiedt in binnen- en buitenland. Behalve op gluhwein, warme chocomelk en een kennismakingsfilmpje, werden ze getrakteerd op een quiz, waarbij Philip dus de hoofdprijs wegkaapte: een (Apple) iPod!
Gisterennamiddag werd hem de prijs in de klas overhandigd door twee dames van EF Education, geïntroduceerd door de directeur himself.

Proficiat!dinsdag 30 januari 2007

Hoog tijd voor meer fierheid

Jammer dat Mechelen niet doorging naar de finale, zo klonk het in onze school. We hebben toch met veel plezier genoten van de vele coole optredens die er waren. Al zat het weer ons niet zo mee.

Velen zijn ook gekomen voor een ander doel, namelijk op de foto staan met ons Roosje van Acker, die overigens schitterend heeft gepresenteerd.

Op de 1ste foto zie je Arno met Roosje en op de 2de foto zie je onze Moqahed met ons bloempje.

Een week na de kater...

Een emotionele kater, van teleurstelling welteverstaan ;-)

De Zondag, 2007-01-21

Met de bekendmaking van de Antwerpse finalist, aan het begin van de eerste aflevering van Monumentenstrijd, werden we op maandagavond 22 januari op pijnlijke wijze geconfronteerd met het blijvende belang van de Mechelse 'hoog-tijd-voor-meer-fierheid-boodschap' van vzw De Bruistablet. Of om het met de woorden van meter Roos Van Acker te zeggen: "Mechelaars hebben een schop onder hun kont nodig". Welnu, ze hebben een schop gekregen: Mechelen verloor en Duffel won (waarvoor overigens proficiat).

In totaal werden ruim 40 000 stemmen uitgebracht voor de monumenten uit de provincie Antwerpen. Bijna 15 000 gingen naar de winnende Duffelse dorpsbioscoop Cinema Plaza. De Kolonie in Merksplas eindigde met ruim 13 000 stemmen als tweede en het uurwerk van de Sint-Romboutstoren kreeg bijna 12 000 stemmen. "Hoog tijd voor nen dikke merci", zegt De Bruistablet. Nen dikke merci voor alle stemmers, alle doen-stemmers en alle harde-kerners.

De afgevaardigden van de leerlingenraden van de Mechelse Athenea zullen dat harde-kern-gevoel nog lang koesteren. Toen ze elkaar in de kerstvakantie voor het eerst zagen, had niemand gedacht dat er enkele weken later een ware vriendschapsband zou gegroeid zijn, dat ze tranen zouden laten bij het Mechelse verlies, dat er plannen zouden gesmeed worden voor een overkoepelende fuif, een weekend in de 'Dardennen', een mogelijke infiltratie in De Bruistablet, enz...
e inspanningen ten spijt, 't groetsten orluige
Alle inspanningen ten spijt, 't groetsten orluige van de weireld komt er dus niet met het geld van een televisieprogramma. De kritische Mechelaar blijkt nog wat meer 'tijd' nodig te hebben om echt overtuigd te geraken.
Het verhoogd gezond chauvinisme onder vele Mechelaars heeft er echter toe bijgedragen dat de reconstructie van het uurwerk mogelijk toch zal doorgaan, weliswaar met andere financiële middelen, al is dat nog lang niet zeker.middelen, al is dat nog lang niet zeker.

[email protected] bedankt alle supporters van d'orluige!

De ouderraad vergadert!

Op dinsdag 6 februari komt de onlangs opgerichte ouderraad voor de tweede keer samen! Er zal ondermeer besproken worden hoe ouders in de toekomst (nog) beter bij de school kunnen betrokken worden.

Wie geïnteresseerd is om deze bijeenkomst bij te wonen kan contact opnemen met Peter Verluyten (0474/27 28 48).

De vergadering start om 19u30 in vergaderzaal A van onze school.
Een aanrader!

maandag 29 januari 2007

Met je oren zie je meer !

Voor de nationale campagne 'Met je oren zie je meer!' roepen alle onderwijskoepels en de onderwijsminister op om op woensdag 7 februari even 'les te geven in het donker'. Je kan een klas blinddoeken en speciale aandacht vragen voor actief luisteren, terwijl je andere zintuigen uitschakelt.

Je vindt ideeën op de website van Klasse en van Boodschap zonder Naam en in de pedagogische bijlagen bij Maks! en Yeti. Scholen die een leuke actie doorsturen naar [email protected] maken kans op honderd originele blinddoeken en een bezoek van de onderwijsminister (en de televisiecamera's) op 7 februari.

DOET ONZE SCHOOL MEE AAN DEZE TOCH BIJZONDERE ERVARING OF BLIJVEN WE BIJ DE PAKKEN ZITTEN ???

vrijdag 26 januari 2007

Vriendenkring vergadert

Op 30 januari gaat om 19h30 de algemene ledenvergadering van de Vriendenkring door. Deze jaarlijks weerkerende gebeurtenis staat open voor ALLE leden. Op het programma staat ondermeer de verkiezing van het bestuur, de aanpassing van de statuten en de bespreking van "het convenant".

U komt toch ook?

donderdag 25 januari 2007

DFA zegt: roken in België ...

... ken je de wet?
 • Sinds 1990 mag er in België niet meer gerookt worden in openbare gebouwen.
 • Sinds 2004 mag er helemaal niet meer gerookt worden in de trein.
 • Vanaf 2006 geldt in alle Belgische bedrijven een absoluut rookverbod.
 • Sinds vorig jaar mogen geen rookwaren verkocht worden aan jongeren onder de 16 !
 • Vanaf 2007 zal roken in restaurants verboden zijn, behalve in een aparte afgesloten rokersruimte waar alleen drank geserveerd wordt, of op een terras.
 • In cafés geldt het rookverbod niet, maar cafés moeten wel een rookvrije zone hebben, (de helft van de zaak), en een luchtverversingsinstallatie.
 • Eetcafés en zaken die een lichte maaltijd serveren zijn hierop een uitzondering, net zoals frietkoten en andere zaken waar eten in heet vet of olie bereid wordt.

[email protected] 12-12

Na tsunami 12-12, nu ook [email protected] 12-12!

Eerder dit jaar bleek dat het slechte weer vele patatoogsten vernielde. Onlangs op de redactieraad van [email protected] bleek de redding nabij! Jonada Kaloshi (5GWa) bleek toch nog enkele patatten te hebben kunnen redden. Vandaar onze [email protected] 12-12.
NU maar hopen dat de Tuinbouwschool massaal patatten gaat kweken!

Gedichtendag


't Verkeer zit in een lus
Een vogel is geen mus
Vandaag is het gedichtendag dus

woensdag 24 januari 2007

Sexy lady gespot

Vandaag werd deze sexy lady gespot in onze school. In het dagelijkse leven gaat HIJ door onder de naam A.C. (initialen).Haar opgegeven reden was: "Ik ben als enige man in mijn klas bij praktijk en ik ben het slachtoffer geworden van een les van mevrouw Van Dijck"!

Tophits van 't PIM

De examens zijn voorbij, het nieuwe jaar is begonnen en ook al laat het weer het een beetje afweten, toch zijn de leerlingen extra goed geluimd. [email protected] komen overal op school (van toilet tot in de gang en leraarszaal) leerlingen tegen die lopen te fluiten en zingen.
De hit van het moment is niets minder dan de Mega Mendy-hit!
Op nummer twee staat dan weer Ik heb een boot en raar maar waar, we hoorden onlangs iemand Dit is de allereerste keer zingen.
Pidool is dus nog duidelijk niet aan zijn einde.
PIM-ers die echt niet te houden zijn kunnen hier de trailer van Mega Mendy bekijken én beluisteren!

dinsdag 23 januari 2007

SOHO*-dag op 15 maart. (SOHO. Wa's da?)

Het droeve einde van een waardevol project was in zicht. Na enkele jaren van trouwe dienst zou de SOHO-geest zijn maatjes in de eeuwige jachtvelden gaan opzoeken.

SOHO is het project dat zich het ambitieuse doel stelde om onze jongeren uit het Secundair Onderwijs te begeleiden in hun beroepskeuze en in hun keuze voor een vervolgopleiding na het middelbaar.
Onderwijs Vlaanderen stopt er dus mee. Geldkraan dicht want het was project voor slechts 4 jaar en men vond dat keuzebegeleiding daarna maar vanzelf moest gaan. Bij het ministerie denken ze blijkbaar dat een bal voor eeuwig blijft rollen als je er een trapje tegen geeft.

Scholengroep 5 heeft echter beslist om voort te doen zoals we de afgelopen jaren bezig waren. Elke school krijgt enkele personeelsuren om SOHO te laten overleven. Vandaar dat het dus ook bij ons business as usual is en er dit jaar weer een SOHODAG komt, net als vorig jaar. Alle hens aan dek op 15 maart!

* SOHO = Secundair Onderwijs Hoger Onderwijs

Eerstejaars definitief verbannen?

Wist je dat de leerlingen van de eerste graad tijdens slecht weer (tijdens de pauze) in de kelder van de school verblijven? Dit zou het gevolg zijn van wangedrag van die leerlingen tijdens de pauze in de polyvalente zaal.

maandag 22 januari 2007

Spaghetti for Els-smiley

Zoals elk schooljaar organiseren de zesdejaars (BSO en TSO) onder de noemer ‘PIM goes benefit’ een goed-doelproject. Een brainstorm en democratische stemming leverden de vzw Els-smiley dit jaar als benefit-begunstigde op. Deze vzw is opgericht door de ouders van het Mechelse meisje Els Rainson (het nichtje van Robin Vandendael uit 6GWa), dat in 2002 overleed aan leukemie.
De vzw Els-smiley -genoemd naar het lachende gezichtje waaruit Els troost en kracht putte- probeert de communicatiemogelijkheden van langdurig zieke kinderen te bevorderen. Vele van deze kinderen komen door hun ziekte immers in een sociaal isolement terecht, waardoor hun situatie nog moeilijker om dragen wordt. De vrijwilligers van Els-smiley zamelen geld in voor de aankoop van laptops, de vereffening van telefoonrekeningen of de organisatie van etentjes en uitstappen.
Onze zesdes zullen de kas van deze vereniging spekken met behulp van een grootse spaghetti-avond op vrijdag 16 maart 2007. Naast alle leerlingen, hun ouders, vrienden en kennissen nodigen we ook de oudleerlingen van onze school uit. Zo wordt de spaghetti-avond meteen ook de eerste echte oudleerlingenavond van het PIM. Binnenkort vinden jullie op de [email protected] het inschrijvings- en bestelformulier. Hou 16 maart alvast vrij in je agenda!

vrijdag 19 januari 2007

[email protected] onthoofd !!!

Deze middag legde de geniale hoofdredacteur en oprichter van [email protected], beter bekend als meneer Ploegaerts van fysica, er het bijltje bij neer .
Kleine opschudding bij de vergadering van [email protected], maar hij verzekerde ons dat hij alleen maar de kans wou geven aan iemand anders om de opperste patatiër te worden.
Onder luid protest nam meneer Ploegaerts zijn taak als opperste patatiër weer op.

Dat plan, goed plan !

Jullie kennen waarschijnlijk allemaal plan international. Dat is het plan waarvoor vele leerlingen in hun portefeuille hebben getast en 12 euro voor een heel jaar of 1 euro per maand betalen.

Hiermee konden wij maar liefst 3 kindjes "adopteren" en zo deze kindjes financieel supporteren zodat deze naar school kunnen gaan een heel jaar lang ! Deze 3 kindjes zijn Kawalbelo, Uni en ronal


Kawalbelo is geboren op 03/06/1999. Ze is een meisje en is zo gezond als een vis (volgens zijn ouders). Ze woont in Ghana, spreekt Kabiye en is katholiek. Kawalbelo leeft in een huis met een strooien dak. Als ze water nodig hebben moeten ze dit uit de plaatselijke rivier halen op een afstand van 1km.

Het duurt 30 minuten om haar school te bereiken.
School daar is helemaal anders dan bij ons: deze start om half zeven en de kinderen moeten eerst het klaslokaal schoonmaken, water halen en hout verzamelen, dan de vlag groeten op de speelplaats, alvorens aan de les te beginnen. De leerlingen moeten boeken en banken delen. Ook kunnen ze de lessen die naast hen aan de gang zijn horen omdat de muren zo dun zijn.


Uni Benike Tobe is geboren op 06/04/1997 en is een meisje en ook zij is vrij van ernstige ziekte, woont Soé Indonesie en spreekt Dawangs. Zij en haar familie zijn katholiek en leven in een huis van gewoven materiaal zoals palmboombladeren. Als er iemand ziek is duurt het 2 uur om bij een dokter te geraken. Water halen ze ook uit de plaatselijke rivier.

Uni doet er zo'n 45 minuten over om in school te geraken. Ook hier moet in worden geinversteerd omdat de scholen niet kindvriendelijk zijn en er geen goed opgeleid personeel is.Ronal Cuatodio Pimentel is geboren op 07/05/1997, woont in de Dominicaanse Republiek en spreekt spaans. Hij woont bij zijn grootmoeder in een klein huisje met een metalen dak! De afgelopen 6 maanden is hij niet ziek geweest. Als hij echter ziek wordt zal ook hij een reis van 45 minuten moeten maken. Als ronald eten maakt gebeurt dit op een open vuur van hout. Water is er echter altijd tekort en hiervoor moet hij 2km lopen naar de rivier.

Ronal gaat graag naar school en is als 's morgens heel vroeg op om als eerste op school aan te komen. Zijn lievelingsvak is tekenen, maar wat hij het liefste doet is met zijn schoolvrienden spelen. De school heeft ook een nijpend tekort aan materiaal en aan klaslokalen, waardoor lesgeven vaak moeizaam verloopt.

Graag willen deze kinderen meer weten over ons leven hier in België. De brief moet in het Engels zijn en de vrijwilligers van PLAN zullen deze dan vertalen voor de kinderen en hun familie.

Ook willen wij erop wijzen dat er nog heel veel leerlingen zijn die hun deel van de 12 euro nog steeds niet hebben betaald. Wees dus snel en betaal je deel want deze kinderen hebben jouw steun hard nodig. Heb je nog niet betaald dien je dit te doen bij Mevr. Jacobs.

donderdag 18 januari 2007

Gemeenschapsonderwijs nieuwe stijl

Na de inhoudelijke vernieuwing van het Gemeenschaponderwijs (zie een vorig artikel), volgt nu ook de visuele restyling. Op de website wordt het groen alvast met de maandelijkse ophaling meegegeven en iets uit de roodfamilie verschijnt blijkbaar als plaatsvervanger. [email protected] bevindt zich dus op de overgang tussen oud en nieuw. Visionair!Jaarlijkse tombola.


De jaarlijkse tombola ten voordele van de Vriendenkring van het Paramedisch Instituut (Wa's da?) is weer van start gegaan. Loten zijn nog overvloedig te verkrijgen via ongeveer alle kanalen waaraan onze school rijk is.

Wa's da? Vriendenkring.

Van de Vriendenkring van het Paramedisch Instituut is al sprake toen onze school werd opgericht in de mist der tijden, een 46-tal jaar geleden. Ouders en collega’s hebben er in al die jaren voor gezorgd dat de vereniging is wat ze nu is: een organisatie die in alle opzichten ten dienste wil staan van de school en sinds januari 2005 ook een vereniging zonder winstgevend doel (vzw). Dit houdt in dat al de gelden die de Vriendenkring int, rechtstreeks ten goede moeten komen aan de school. Concreet gaat het hier dan vooral over financiële ondersteuning voor schoolse activiteiten en didactisch materiaal. Uit het volgende (onvolledige) lijstje van uitgaven blijkt het belang van de Vriendenkring voor een gesmeerde werking van onze school:
 • de leerlingenwerking
 • het galabal
 • het boekenfonds
 • de onthaaldag voor de 1ste graad
 • het Sinterklaasgebeuren op school
 • de themadag van de 4de graad
 • het kopieerapparaat
 • de koffiemachine
 • gastsprekers
 • de aankoop van mediamateriaal en didactisch materiaal
 • de eindejaarsreceptie
 • de nieuwjaarsreceptie
 • vieringen van jubilea
Al dat geld komt van de lidgelden die de Vriendenkring van de collega’s, ouders en studenten int én, heel belangrijk (!) , van de jaarlijkse tombola waar steeds mooie prijzen te winnen zijn.

Zoals elke officieel erkende vereniging heeft de Vriendenkring een Raad van Bestuur, waarin onze directeur, een aantal leerkrachten en een aantal ouders zetelen. Deze raad vergadert 4 à 5 maal per schooljaar. Daarnaast zijn alle leerkrachten, ouders en studenten die een lidkaart hebben lid van de Vriendenkring. Al deze leden worden in januari om de algemene vergadering bij te wonen. Hierbij krijgen zij ook de kans zich kandidaat te stellen om, na een verkiezing, deel uit te maken van de raad van bestuur.

In de algemene vergadering wordt o.a. het beleid uiteengezet en vraagt het bestuur de goedkeuring van de leden wat betreft de begroting en de rekeningen. In de bestuursvergadering wordt een agenda afgewerkt met betrekking tot activiteiten en aanvragen voor financiering.

Met dank aan Ilse Smets, voorzitter van de Vriendenkring.

woensdag 17 januari 2007

Monumentenstrijd barst los

Robin Vandendael is er zelfs helemaal mediageil van geworden.
Vrijdag was hij op de persconferentie, zondag sprak hij voor radio Randstad en maandag voor het laatavondjournaal van de VRT. Ook door het Nieuwsblad liet hij zich fotograferen. Rechts staat Robin (6GWa) en links Werner van de Ven (1MT*). Klik op het artikel om het te vergroten.
* mediatheek

dinsdag 16 januari 2007

Danny for president !

De nieuwe voorzitter van de leerlingenraad is bekend.
Danny verschueren zal nu de rol van Hanne Kinne overnemen en hopelijk even goed als zij doen.
De nieuwe voorzitter werd verkozen door middel van een meederheid + 1.
De ongelukkigen die het niet hebben gehaald zijn Nephtalie, Kjell en Robin.

Maar zijn we in de leerlingenraad niet allemaal een beetje voorzitter omdat we allen samen toegewijd aan projecten werken.

Deze [email protected]ër en dus nu ook kersverse voorzitter van de LLR dankt allen die op mij hebben gestemd.

Kersvers van 't JAC: [email protected]!


Één- tot tweemaal per jaar organiseert het JAC een korte opleiding voor een twaalftal jongeren tussen 15 en 19 jaar zodat ze vrienden met problemen beter kunnen ondersteunen en indien nodig bij professionele hulpverlening introduceren. De meeste JAC's spreiden de opleiding over een (verlengd) weekend en een aantal bijeenkomsten op woensdag en zaterdag.

Bij de start van dit project '[email protected]' hoopten de JAC's jongeren vlotter naar de hulpverlening te krijgen. Daarom stond de schakelfunctie van de [email protected] voorop. [email protected] horen en zien vaak als eersten de problemen van vrienden en kunnen hen gemakkelijker naar het JAC doorverwijzen. Maar al snel bleek dat [email protected] hun vrienden ook zélf ondersteunen en informeren. Daarom schenken de JAC's nu vooral aandacht aan de ondersteuning die jongeren elkaar spontaan geven.

Tussen de [email protected] zelf ontstaan dikwijls ook vriendschappen voor het leven.

Via rollenspelen oefenen ze hun communicatie- en luistervaardigheden. Ze leren hun mening vormen over thema's als vriendschap en seksualiteit en weten waar ze terechtkunnen voor informatie over drugs of jongerenrechten. Na de opleiding houdt het JAC gedurende een jaar regelmatig contact met de [email protected] In onderling overleg organiseren ze maandelijks of tweemaandelijks een terugkomdag of follow-up. Dat is belangrijk om de band met de [email protected] te onderhouden en ervaringen uit te wisselen. Als het nodig is, krijgen ze extra ondersteuning of informatie. De [email protected] worden zo vriend aan huis van het JAC en vallen binnen voor een babbel of een borrel.
Zo gaan de [email protected] van Antwerpen bijvoorbeeld op de lappen om het einde van de examens te vieren en geven ze tussendoor een kerstfeestje.

Het JAC is verder ook van plan om 2007 niet ongezien te laten voorbijgaan voor de [email protected] Alle [email protected] van Vlaanderen gaan binnenkort allemaal samen op weekend. Zowel de 'oude' als de 'nieuwe' [email protected] Een opleiding van [email protected] is dus niet alleen zeer leerrijk maar is in de eerste plaats nog altijd fun maken!

Het portret van een [email protected]

De rol van de jeugdadviseur wordt bepaald door datgene wat jongeren al voor elkaar doen: helpen, ondersteunen en beïnvloeden. Het antwoord op de vraag "Wie is die [email protected]?" is daarom in de eerste plaats "een jongere onder jongeren". De naam '[email protected]' is eigenlijk wat ongelukkig gekozen en doet denken aan een formele functie. Niets is minder waar. Een [email protected] wordt als vriend aangesproken. Vaak gaat het om jongeren die al het imago hebben van 'een luisterend oor' of van 'een ervaren iemand die je kunt vertrouwen'. Vanuit dat oogpunt wordt een jongere geen [email protected]; hij/zij is het al.

De rollen van de jeugdadviseur
Op preventief vlak kunnen [email protected] verschillende taken opnemen. Die taken zijn geen extra opdrachten, maar rollen die passen in hun spontane manier van doen. Ze zijn een hulpmiddel om stil te staan bij de eigen mogelijkheden en grenzen. De mate waarin jeugdadviseurs deze rollen opnemen, verschilt van [email protected] tot [email protected]

De taken, rollen van een [email protected]:

Ondersteunen. Door zich betrokken op te stellen kan een [email protected] een vriend met problemen er wat bovenop helpen. Ondersteunen zit in kleine dingen: oog hebben voor wat iemand dwarszit, naar iemands verhaal luisteren, steun bieden bij rapportuitreikingen...

Verwijzen. Een [email protected] is geen probleemoplosser. Daarvoor kennen ze de weg naar de professionele hulpverlening. Als het probleem te groot is, kan de [email protected] de hulpvrager naar het JAC begeleiden. Een [email protected] helpt je zoeken naar oplossingen, ze geven geen oplossingen, ook al kennen ze die misschien wel.

Informeren. Jeugdadviseurs kunnen zich actief bezighouden met het informeren van leeftijdgenoten. Ze kunnen ingaan op waarde- en normdiscussies. De [email protected] is geen wandelende Jongerengids. Ze weten wel waar ze terechtkunnen voor informatie. De [email protected] hebben wel een jongerengids en andere infobrochures of informatiesystemen om vanalles op te zetten.

Feedback geven. [email protected] staan niet onverschillig tegenover hun omgeving. Ze leren inspelen op problematisch gedrag dat wordt weggelachen of doodgezwegen. Of ze leren hoe taboes worden doorbroken.

Spiegelen. Dankzij de opleiding worden [email protected] zich meer bewust van hun capaciteiten en beseffen ze dat hun gedrag andere jongeren beïnvloedt.

Signaleren. De [email protected] hebben een betekenis voor de organisatie die met hen werkt. Ze geven signalen aan het JAC en houden het centrum alert voor wat er bij jongeren leeft.

Een persoon, geen functie. In de peergroep waarin [email protected] zich bewegen, is het niet hun functie maar wel hun informele rol die centraal staat. In de eerste plaats wordt de [email protected] als persoon en individu aangesproken. Vanaf het moment dat de jongere functioneert vanuit een structuur (de jeugdbeweging, het jeugdhuis, de speelpleinwerking,...) denkt en handelt hij immers vanuit een bepaalde invalshoek.

Een baken voor vrienden. De opleiding en begeleiding maken de [email protected] in de eerste plaats bewust van de rol die zij spontaan opnemen. Dat stimuleert hen om die doelgericht uit te breiden. Het vergroot hun draagkracht om anderen te ondersteunen. Veel aandacht gaat ook naar het ontdekken van de eigen grenzen en het ontwikkelen van een persoonlijke stijl.


En 't Paramedische?

Ook het PIM heeft zulke [email protected]! Deze [email protected] zijn ook actief in de leerlingenwerking zoals de Leerlingenraad en de [email protected]! Het zijn de 5GWa-ers Robin Lepage en Kjell Verschueren die zich hiervoor geëngageerd hebben. Ook al kennen zij jou niet, je kan steeds bij ze terecht wanneer je een probleem hebt of info nodig hebt.

Ook binnenkort, op vrijdag 26 januari, zal Kjell Verschueren de school als [email protected]/vertrouwenspersoon gaan vertegenwoordigen op het ministerie in Brussel, in samenwerking met het JAC Plus Antwerpen.

maandag 15 januari 2007

'T GROETSTEN ORLUIGE VAN DE WEIRELD: deroep of deronder
Vanavond om 20.45 u. doet de uitzending op Canvas de tweede ronde van de monumentenstrijd in alle hevigheid losbarsten. In deze eerste uitzending is het meteen de beurt aan de provincie Antwerpen met haar drie overgebleven gemeenten. Straks KICK-OFF voor jong en oud in het erfgoedcentrum Lamot, waar het programma op groot scherm zal worden vertoond.


De 15 overgebleven kandidaten. Klik, kijk en luister.

Dat Mechelen de tweede ronde haalde is te danken aan de vele stemmers, die er echter in de eerste ronde, waaruit drie van de zes deelnemers uit elke Vlaamse provincie verkozen werden, niet in slaagden de Duffelse Cinema Plaza achter zich te laten, zodat Mechelen op de tweede provinciale plaats eindigde. De stemmers hebben vanaf vanavond tot zondagavond 20.00 u. de tijd om dit wel te doen, want nu is het erop of eronder. Eronder wil zeggen dat Mechelen eruit ligt. Erop wil zeggen dat Mechelen meedoet aan de rechtstreekse finale van 19 februari en er haar vier concurrenten (één uit elke andere Vlaamse provincie) bekampt om haar grootste vierzijdige wijzerplaat ter wereld aan de Sint-Romboutstoren te bevestigen.


Oorspronkelijk waren er 400 kandidaten, waaruit Canvas er 30 selecteerde voor de eerste ronde. Bovenstaande man is misnoegd omdat zijn strandhuisje er niet bij was. Klik, kijk en luister.

Ook de Mechelse Athenea zetten zich nu samen schrap en organiseren woensdag op de Grote Markt een open evenement met concert en randactiviteiten. De Mechelse Athenea, dat zijn De Beemden, Lyceum, Pitzemburg, Wollemarkt en last but not least ’t PIM natuurlijk. Het vierde lesuur valt weg zodat we massaal naar de Grote Markt kunnen gaan onder het motto “HOOG tijd voor meer fierheid, op Mechelen en haar erfgoed, maar ook op haar jeugd!” Afgelopen vrijdag gaven de afgevaardigden van de leerlingenraden samen met hun directies zelfs een persconferentie hiervoor. Persbelangstelling kunnen we dus ook al verwachten.

De foto op de affiche is genomen op 13 september, toen de leerlingen van kta Wollemarkt een menselijke reuzeklok vormden op de Grote Markt. Klik om te vergroten.

Laat ons massaal kiezen voor het project met de grootste internationale uitstraling, en dat is onmiskenbaar het door oorlog beschadigde uurwerk op de Sint-Romboutstoren. De 500 jaar oude toren van de Sint-Romboutskathedraal is een uniek architecturaal hoogstandje in Brabantse gotiek, gelegen in een stad die steeds meer toeristen met recht en rede weet te bekoren. DE GROOTSTE WIJZERPLAAT TER WERELD in het centrum van Vlaanderen zal ongetwijfeld ons land/gewest weer een beetje duidelijker op de wereldkaart zetten op een positieve en unieke manier. En daar vaart iedereen wel bij, niet alleen de Mechelaars!


't Mechels orluige in 'Vlaanderen Vakantieland'. Starring Saskia VDB (7KZ). Klik, kijk en luister.

Kiezen voor Mechelen is kiezen voor een onbescheiden, visueel opvallend, grensoverschrijdend en -verleggend monument met een grote symbolische waarde, dat de interesse van een breed publiek kan opwekken en zich op het historisch netvlies brandt. En daar kan dan ELKE VLAMING FIER op zijn, ongeacht haar/zijn gemeente of provincie, zoals de Britten/Londenaars fier zijn op hun Big Ben, die echter een kleiner torenuurwerk zal hebben dan die van België/Vlaanderen/Mechelen… tenminste als het Vlaamse publiek het terug aan die Mechelse toren wil stemmen…


Mechelaars Roos Van Acker en Mark Uytterhoeven zullen dat alvast proberen te doen, als meter en peter van d' orluige. Mark kan er woensdag niet zijn, maar Roos komt als presentatrice van het evenement van de Mechelse Athenea.


Roos Van Acker roept iedereen op om te stemmen. Klik, kijk en luister.


Roos woont op de Veemarkt te Mechelen. Alain Vandam en Sammy Tanghe gingen er onlangs op bezoek om haar borsten te bewonderen... Klik, kijk en luister.

Links:

persmap 17 januari

patat roept op om te stemmen in de eerste ronde

'genen drank gene klank' zingt het mechels volkslied

mechelen blogt

www.monumentenstrijd.be

www.debruistablet.be

Ploegaerts speelt tuba voor 1-jarige [email protected]

[email protected] is 1 jaar geworden en kreeg hiervoor

een artikel,
een fles cava,
een verjaardagskaartje,
een verjaardagstaart,
gelukwensen in het gastenboek
en stijlvolle verjaardagsmuziek.

Klik, kijk en luister.

vrijdag 12 januari 2007

[email protected] verjaart *.* 't Is eigenlijk morgen. Maar morgen is 't geen school ... :-)

Bram feliciteert [email protected]

Beste patatters

De ouwe rotten onder jullie kennen mij zeker en vast nog, maar voor de nieuwelingen onder de steeds groeiende aardappelindustrie wil ik mij gerust even voorstellen. Mijn naam is Bram, uitgekozen door de tempeliers tot drager der heiligdommen. Kortom, de man met het puzzelstuk.

Ik ben in een niet zo ver verleden een schimmig figuur in een nog schimmigere kroeg tegen gekomen. De man zette zich naast mij neer. Heel mijn lijf beefde, mijn hersenpan werd overrompeld door allerlei doomscenario’s, en net toen ik het op een lopen wou zetten sprak deze man mij aan. Het was alsof de hemel op mij neerstortte. De man was een gevreesd persoon in deze gure contreien, dat verklaarde al voor een heel deel zijn schimmig voorkomen. Stom geslagen door de stok van een kabouter kon ik niet op mijn woorden komen. De angst was sinds zijn verbale aanval alleen maar toegenomen. Van iedereen op café moest mij dat natuurlijk weer overkomen dat ik werd aangesproken door dit individu, ook wel bekend als modern trol, herrezen demoon van welleer, of nog erger: patatmedewerker!!!

Moest dit een film zijn zou er op de achtergrond een jonge blonde maagd een gil slaan, het café leegstromen, en auto’s met gierende banden wegrijden en dan zou ik daar alleen achterblijven met deze persoon. We stonden daar oog in oog, geen ontkomen meer aan. Zijn lippen begonnen tekenen van beweging te vertonen, nu zou het gaan komen, was dit het moment van mijn ondergang, zou er nu al een einde komen aan al mijn heroïsche daden? Stilaan begon er zich klank te produceren in de keelholte van de man. Met een zware stem zei hij dat hij belangrijk nieuws had, maar dat hij eerst mij het leven ging ontnemen om dan in bloed zijn boodschap achter laten op de muren van dit café. Met als gevolg dat het wereldwijd verspreid zou worden door de televisieaandacht dat het zou krijgen.

Mijn eerste gedacht na deze woorden waren en ik citeer: “oh shit”. Ik weet het, het is geen literair hoogstandje, maar ja niet alles kan natuurlijk zo goed zijn hé. Maar kom, ik moest mij herpakken. Het was ingrijpen of vergaan. Ik sprong recht, nam mijn barkruk en sloeg die tegen het hoofd van mijn belager. Deze viel op de grond en begon zowaar te wenen. De rollen waren gekeerd, de macht was van zijn handen overgegaan op mij.

Ik vroeg wat zijn boodschap was, hij fluisterde zo stil dat ik even nodig had om de boodschap terug te kunnen te herconstrueren... maar het was geniaal: deze man zou een held moeten zijn in plaats van een belager van mensen op café. Vanaf dat moment had mijn avond een doel!
Vastbesloten ging ik naar buiten, wandelde richting Sint-Rombouts en beklom ons geliefd monument. Tegen dat ik boven was begon de ochtend zijn gewaden open te gooien en werd de stad wakker. Fietsers passeerden om naar school te gaan, ouders passeerden met hun kinderen, dit was het moment, hiervoor had ik heel de nacht staan bevriezen hoog boven op de toren. Ik zette mij schrap, plaatste mijn handen rond mijn mond om zo luider te kunnen roepen. Hierop volgend begonnen mijn stembanden de trillen en riep ik:

GELUKKIGE VERJAARDAG AAN DE [email protected] !!!!!

Bijdrage van Bram Op de Beeck (6GWa 2005-2006)

Leerlingenraad kiest dinsdag een nieuwe voorzitter!

Hanne Kinne verlaat binnenkort de leerlingenraad. De leerlingenraad is dan een voorzitter kwijt en zal ze er een nieuwe moeten vinden. Vele enthousiaste 'leerlingenraders' hebben zich al ingeschreven voor deze titel.
Wie het haalt zal men pas weten op dinsdag 16 januari om 13 uur want dan wordt er gestemd.
(nvdr.: ik doe ook mee !!knipoog!!)

donderdag 11 januari 2007

Mop van de week

ANGSTAANJAGEND
De vakantie is begonnen en de kinderen hebben allemaal hun rapport mee naar huis genomen. 'Waar is jouw rapport?' vraagt Stephanies moeder.'Ik heb het aan Dries gegeven. Hij vroeg of hij het mocht meenemen naar huis, zodat hij zijn vader eens flink kon laten schrikken !'

PIdool in onze kop.

PIdool blijft rondspoken in ons hoofd en heeft nu al voor eeuwig een plaats veroverd in ons hart.

Omdat we danig onder de indruk waren van onze winnaar (zie het artikel over PIdool) zetten we met z'n allen het gebruikte lied op onze mp3-speler en zetten we het ding zo lang op tot onze batterijen helemaal leeg zijn en weer terug vol naar de andere kant.

Wie er met PIdool niet bij was, kan altijd op YouTube eens gaan kijken naar het fragment uit de film waarop "De Marrokaanse Meisjes met de Indische Dans" zich hebben gebaseerd.

DFA zegt: wist je dat ...

… roken voor vrouwen dubbel zo gevaarlijk is ?

Een rokende vrouw heeft twee maal zoveel kans om kleincellige longkanker te krijgen. Dit is de zeldzaamste en ook gevaarlijkste vorm van de ziekte. Anders dan grootcellige longkanker, die meer slachtoffers maakt onder mannen, kan deze soort alleen met chemotherapie behandeld worden, dus niet operatief worden verwijderd. De meeste patiënten sterven meestal binnen een jaar nadat de behandeling is begonnen. Dit bleek uit een Britse studie.

woensdag 10 januari 2007

Op tsunami-avontuur

Enkele weken geleden trok Kathleen Van der Auwera -leerkracht apotheek- met een delegatie van het Rode Kruis naar Sri Lanka. Ze ging er ter plaatse vaststellen hoe het met de wederopbouw van het eiland, dat twee jaar geleden zwaar getroffen werd door de tsunami, gesteld is.

"Ik heb kunnen zien dat het vele tsunami-geld uit Vlaanderen goed besteed wordt. Als de wederopbouw klaar is, zullen de Sri-Lankanen het beter hebben dan voor de natuurramp. Er worden immers niet alleen nieuwe huizen gebouwd, maar ook gemeenschapscentra, bibliotheken, speelpleinen en ziekenhuizen", vertelt Kathleen.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. De burgeroorlog op het eiland zorgt ervoor dat niet alle getroffen gebieden bereikt kunnen worden.

"Het noorden is volledig afgesloten van de buitenwereld, zodat de hulpverleners er niets kunnen doen. De burgerbevolking is het slachtoffer van die situatie. Zij lijdt honger", aldus Kathleen. "Sommige beelden van mijn reis vergeet ik nooit. Zoals die vloer van een verwoest huis waaruit acht grafstenen omhoogschoten. Een hele familie vond haar laatste rustplaats op de plek waar ze woonde...".

dinsdag 9 januari 2007

Directeur wenst ...

Gisterenavond vond in onze school de jaarlijks weerkerende personeelsreceptie plaats. Een goed gevulde leraarskamer vol personeel dat het geschonken vocht en de huisbereide hapjes goed wist te smaken. Het tapijt kan er trouwens ook nog jaren van nagenieten.

De directeur, die steeds van de gelegenheid gebruik maakt om iedereen het beste toe te wensen, heeft zichzelf dit jaar overtroffen. Er volgde een opsomming van wensen die, mochten ze allemaal uitkomen, ons weer regelrecht in het Aards Paradijs zouden katapulteren. Alleszins wenst ook [email protected] dat en nog veel meer toe aan drie dames die, na zoveel jaren trouwe dienst in onze school, gaan beginnen aan hun tweede jeugd: Annemarie Germis, Josette Steinmetzer en Jacqueline Verleysen.

Normaal gezien wijdt de directeur een aanzienlijk deel van zijn spreektijd aan de toekomst van onze school. Het ziet er echter naar uit dat het voorlopig rustig gaat blijven. We maken het bilan op van 6 jaar modulair werken in de 4e graad, we evalueren de werking rond ons kersvers 1e jaar en we krijgen in april nog een formaliteitje erbij, de doorlichting.

Het werd dit jaar dus een ongebruikelijk korte toespraak. We klokten af op 8 minuten en 46 seconden, eindapplaus niet meegerekend. Een nieuw record!

maandag 8 januari 2007

Teambuildingsdag: maandag 16 april

Een dag die gewijd is aan het verkennen, verleggen, aanvaarden, respecteren van grenzen. Een dag met hindernissen, mentaal en fysiek. (Een dag zonder saaie lessen.) Een dag om naar uit te kijken .

teambuildingsdag
voor ALLE leerlingen uit de 3e graad
Maandag 16 april
in het weyneshof in Rijmenam


 

Bekijk ook onze oude foto's.

En bezoek de nieuwe patat.