2015: het jaar van Busleyden Atheneum

tn_banner

Beste leerlingen, beste collega’s,

2015 wordt voor onze school een heel belangrijk jaar. Het jaar van de grote naamsverandering. Vanaf 1 september 2015 heten we niet meer ‘Paramedisch Instituut’, maar ‘Busleyden Atheneum – Campus Botaniek’. Binnenkort zullen jullie op de gevel van onze school en op het schooldomein banners zien verschijnen die deze nieuwe naam kenbaar maken aan de buitenwereld. Met de slogan ‘Méér dan ooit sterk in zorgopleidingen’ maken we de passanten duidelijk dat er niets verandert aan ons studie-aanbod. En dat we dus de beste paramedische school van Mechelen en wijde omgeving blijven.

In de loop van de maand maart willen we ook uitpakken met …

… een grote stunt op de Mechelse Grote Markt, om de naambekendheid van onze nieuwe school nog wat extra kracht bij te zetten. We zullen daarbij een beroep doen op àlle zowat 2.000 leerlingen van de vier campussen. Jullie horen er weldra meer over via de leerkrachten L.O., die zich al volop moreel aan het voorbereiden zijn op dit spraakmakende spektakel.

Afgelopen maanden konden we vaststellen dat het afscheid van het Paramedisch Instituut niet voor iedereen even evident is. Dat is begrijpelijk. We laten niet graag los wat ons vertrouwd in de oren klinkt. Toch heeft onze nieuwe naam heel wat troeven. Niet alleen verwijst hij naar een notoire Mechelaar, en is dus de verankering van onze school in deze mooie, historische stad een feit. Hieronymus van Busleyden mocht ook bekende tijdgenoten als Thomas More (die zijn naam leende aan de naburige hogeschool) en Erasmus (die zijn naam leende aan de Brusselse hogeschool waarmee we sinds dit schooljaar onze opleiding Verpleegkunde inrichten) tot zijn vrienden rekenen. We verkeren dus -zowel historisch als onderwijskundig- in heel goed gezelschap.

Maar er is méér. De stad Mechelen heeft grootse plannen met het Hof van Busleyden, het paleis in de Merodestraat waar Hieronymus woonde. Dit prachtige renaissancegebouw wordt momenteel verbouwd tot een hedendaags stadsmuseum waar in de toekomst tal van prestigieuze culturele evenementen zullen plaatsvinden. Kortom, de naam Busleyden wordt meer dan ooit een cultureel begrip in Mechelen. En onze school zal -als naamgenoot- van die uitstraling ongetwijfeld een graantje meepikken.

Hoe dan ook, ik hoop dat we met z’n allen in 2015 van ‘Busleyden Atheneum – Campus Botaniek’ een succesverhaal kunnen maken. Minstens even groot als het succesverhaal dat het Paramedisch Instituut altijd is geweest: een school met een sterk opleidingsaanbod en in een gemoedelijke sfeer, waar het aangenaam leren en werken is. Waar iedereen gelijke kansen krijgt ook. En waar mensen voor elkaar in de bres springen als die gelijke kansen onder druk staan. Zoals ook weer mocht blijken uit het succes van onze Paramundo-acties tegen armoede, afgelopen weken.

Voor elk van jullie: van harte een boeiend en liefdevol Busleyden-jaar gewenst!

Directeur Stefaan Croonen